Salak zwany wężem owocowym i jego właściwości zdrowotne

Dzisiaj coś wyjątkowego specjalnie dla Was. Owoc salak – znacie? Zobaczcie jak wygląda. Nigdy z nim wcześniej się nie spotkałam dlatego postanowiłam troszkę bliżej przyjrzeć się temu owocowi.

źródło: https://pixabay.com/pl/owoce-salak-sk%C3%B3ry-wagi-brown-346868/

źródło: https://pixabay.com/pl/owoce-salak-sk%C3%B3ry-wagi-brown-346868/

Owoc jest niewielkich rozmiarów skórę ma podobną do skóry węża. U nas nie jest to popularny owoc, ale w rejonach Tajlandii, Filipin, Indonezji, Singapuru czy Malezji jest znany od lat i od lat uprawiany.

Owoc ten rośnie na drzewach.

Salak ma lekko żółtawy kolor i smakiem przypomina trochę ananasa – smak jest kwaśno-słodkawy. Występuje wiele odmian – jedne są słodsze, a inne kwaśniejsze. Jedne w smaku przypominają jabłka, a inne ananasa. Owoce te nie należą do bardzo soczystych, ale są smaczne.

Odrobina owocowego zdrowia

1. Bogaty w witaminę C – co oznacza, że jest świetnym antyoksydantem jak również pomaga pracy naszego układu krążenia.

2. Bogaty w błonnik – a zatem świetny dla osób będących na diecie bo zmniejsza łaknienie, a co za tym idzie jemy mniej.

3. Bogate w żelazo – czyli właściwe dla osób u których występuje anemia.

4. Zawiera minerały takie jak wapń i fosfor.

5. Bogaty w beata-karoten – czyli może wspomagać nasz wzrok i zapobiegać jego starzeniu.

6. Zapobiega biegunkom dzięki zawartości taniny.

7. Bogaty w potas, a także pektyny, które wspomagają pracę naszego mózgu.

8. Połączenie tego owocu z miodem może korzystnie wpływać na nasz układ trawienny, a w szczególności pomagać nam w walce ze zgagą.

9. Niektóre źródła donoszą, że w przypadku hemoroidów pomocnym jest napar przygotowany z liści tego owocu w połączeniu z woda i miodem. Taki napar należy spożywać 3 razy dziennie.

Owoc ten można spożywać na surowo jak również jako dodatek do ciast czy innych smakowitych potraw.

Jak uda Wam się dostać ten owoc – co nie jest wcale w Polsce takie proste – to SMACZNEGO.

20 myśli nt. „Salak zwany wężem owocowym i jego właściwości zdrowotne”

  1. No tak mamy podobnie działające rośliny czy warzywa Polskie, ale to nasze lepiej reklamować sprowadzone i nie dokonca zdrowe.

  2. Błonnik też jest potrzebny tylko jak wszystko w odpowiedniej ilości. Mi błonnik pomógł na problemy jelitowe i wagę staciłam. Polecam lekturę książki odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Mozna jeść zdrowo niedrogo i wyglądać jak trzeba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>