Ocet ryżowy? Co o nim wiesz?

Ocet ryżowy to w moim słowniku nowość. Jeszcze nigdy się z nim nie spotkałam, ale może dlatego, że nie przepadam za kuchnią japońską, a podobno właśnie w kraju kwitnącej wiśni jest najbardziej popularny. Postanowiłam przyjrzeć mu się bliżej… Pierwsze wzmianki o tym produkcie na terenie Chin pojawiły się już 1200 lat p.n.e. natomiast w Japonii około 794 roku. Ocet ten używany jest w dużej mierze na terenie Azji. Charakteryzuje się mniejszą kwasowością. Często stosowany do sałatek i różnego rodzaju mięs oraz używany do doprawiania ryżu do sushi. Ocet ryżowy wytwarzany jest z fermentowanego ryżu bądź czasami wina ryżowego. Odmiany chińskie są na ogół ostrzejsze niż japońskie.

źródło: http://www.thekitchn.com/whats-the-difference-between-rice-vinegar-and-seasoned-rice-vinegar-ingredient-intelligence-204415

Ocet ryżowy jest znany w czterech rodzajach: białym, czerwonym, brązowym i czarnym.

Biały jest najczęściej stosowany.

Brązowy ma najwięcej właściwości zdrowotnych.

Czerwony wykonany z czerwonego sfermentowanego ryżu zmieszanego z innym zbożem.

Czarny wykonany z czarnego ryżu z domieszką innych zbóż.

Mało kto wie jak wiele właściwości zdrowotnych posiada.

1. Poprawia pracę układu pokarmowe – sprzyja przyswajalności składników mineralnych takich jak potas czy wapń.

2. Posiada właściwości antyseptyczne.

3. Udowodniono, że posiada również właściwości ochronne jeśli chodzi o wątrobę.

4. Wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy – antyoksydant, zwalcza wolne rodniki.

5. Poprawia pracę naszego układu krwionośnego.

6. Zmniejsza ilość „złego” cholesterolu.

7. Ocet z brązowego ryżu dba o naszą fit formę i pomaga utrzymać Twoje ciało w dobrej kondycji. Zatem jeśli chcesz zgubić kilka zbędnych kilogramów to dodawaj go do różnych potraw, a na pewno stanie się on dodatkowym elementem pomocnym w utracie kilogramów.

8. Biały ocet ryżowy jak wskazują wyniki badań (1) poprawia pracę trzustki nawet u osób z cukrzycą.

Źródła:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20514502

Jedna myśl nt. „Ocet ryżowy? Co o nim wiesz?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>